N I E U W S
Heineken Roeivierkamp 

Nabeschouwing:

Dit weekend vond de Heineken Roeivierkamp op de Amstel plaats en daar was Orca natuurlijk bij. Maar liefst 19 ploegen met Orcanen of ereleden verschenen aan de start! Met één allroundblik voor Jonna in het H1eDiv8+-veld, waarvan drie afstandsblikken, en blik voor licht 2014 op de 750 meter kijken we terug op een mooi weekend. Klik op lees meer voor de uitslagen!

Competitieroeiend Orca was goed vertegenwoordigd. Onze damesclubacht deed het goed en werd 5e. De dames instapacht werd 27e en mocht helaas niet starten op de zondag. De herenclubacht had te kampen met zieken en werd 21e en ‘De Acht’ werd 20e. Beide mochten helaas niet door naar de zondag.

Voor de eerstejaarswedstrijdachten was dit de tweede wedstrijd die meetelt voor het klassement. Dames 2014 deed goede zaken op de 2500 meter en kwam daar als 3e over de finish. Ze konden dit nog niet doorzetten bij de sprintjes en werden na een afsluitende 5000 meter 6e van alle eerstejaarsachten. Licht 2014 ging goed mee bij de 2500 meter en kwam ook daar als 3e over de streep. Vervolgens ging de 250meter minder goed maar dit maakten ze vandaag ruimschoots goed door te blikken op de 750 meter! Licht gefeliciteerd! Uiteindelijk werden ze 3e van alle eerstejaarsachten en ze halen daarmee 6 punten binnen voor het klassement. Zwaar 2014 zette een sterke 250 meter neer maar snoekten helaas bij de 750 meter. Uiteindelijk konden ze nog een aantal plekjes stijgen door de afsluitende 5000 meter en werden overall 6e.

Ook onze middengroepen waren goed vertegenwoordigd in het 3e divisie-veld. Middengroepdames combineerde dit weekend met Vidar en werd 6e. Middengroepzwaar combineerde samen met Laga en eindigde als 9e. Middengroeplicht combineerde met Saurus en werden 3e overall.

In het 1e divisie-veld verschenen onze ouderejaars wedstrijdroeiers aan de start. Lichte dame José en Kayleigh als stuurvrouw kwamen uit in een combinatie met Nereus, Triton en Njord in het dubbelvieren-veld. Hier deden ze goede zaken en werden in elke afstand 2e achter een boot met een aantal zware roeiers aan boord. Onze ouderejaarsdamesacht liet zien dat ze over heel wat power beschikken en werden de beste damesverenigingsacht van de Heineken. Helaas was er een combinatie-acht sneller en werden de dames 2e overall. Dit belooft spannend te worden op de Head volgende week. De mannen van ouderejaarszwaar lieten zien dat ze een aardig potje kunnen roeien. Helaas was het nog niet hard genoeg om vooraan mee te kunnen varen in het veld. Ze werden 7e overall. Ook Jonna verscheen aan de start in een combinatieacht met onder andere de Muda’s en Roel Braas. Deze acht wist drie afstanden op hun naam te zetten en werden daarmee 1e in het klassement, Jonna gefeliciteerd!

Zoals hierboven al vermeld verschenen er ook ereleden aan de start. Rob van den Heuvel startte in de veteranenacht van Jason , zij werden 6e in hun veld. Elien Meijer kwam uit in een dubbelvier voor burgervereniging Beatrix. Zij blikten op de 250 meter en werden overall 2e. Ook sturen onze stuurtjes wel eens burgerverenigingen. Zo stuurde Alexandra Joon de veteranenacht van Willem III en werd hiermee 3e.

Het was een mooie dag op de Amstel. Iedereen die is komen kijken, bedankt voor het aanmoedigen en we zien jullie graag op de Head volgende week!


Door: Jurgen Langenhorst

Volgens Nereus is dit dé opening van het wedstrijdseizoen. Nu zal je misschien denken: hè, de Winterwedstrijden zijn toch al geweest!? Dat klopt, maar je moet begrijpen dat voor een echte Amsterdammer alles buiten de ring een beetje eng is, laat staan een wedstrijd in een andere provincie. Omdat het een meetmoment is voor de KNRB en er punten te verdienen zijn voor het eerstejaarsklassement komen ze hier wel heen, maar dit wordt meteen verdrongen, waardoor ze denken dat het wedstrijdseizoen zaterdag gaat beginnen. Enfin de Heineken dus, het allround kampioenschap schaatsen, maar dan de halve afstand omdat een roeiboot nu eenmaal een stuk langzamer gaat dan mijnheer Kramer op z’n glijdijzers. En niet geheel onbelangrijk om te vermelden is dat Orca hem dit jaar wint! Waarom en hoe wordt uitgelegd in de komende zeer objectieve voorbeschouwing. Klik op lees meer.

Eerstejaars
Voor de dames is het een uitgemaakte zaak. Er is namelijk wetenschappelijk bewezen dat de boot met de meeste Karlijn’s in de boot verreweg het hardst kunnen sprinten (zoek maar na op Pubmed “amount of Karlijn’s” AND “sprinting speed”). Aangezien er drie Karlijn’s in onze acht zitten waarvan er ook nog eens 1 met een ‘C’ (Carlijn), wordt er op de 250 en 750 meter zo’n grote winst geboekt dat het onmogelijk wordt voor de tegenstand dit nog terug te pakken op de andere afstanden
De lichte heren hebben voordeel van anciënniteit. De laatste 2 jaar hebben de eerstejaarslichten al de Heineken gewonnen en vanwege het feit dat drie keer scheepsrecht is wordt dit jaar het klassement zelfs aangeveegd!
De zware mannen zullen er wat harder aan moeten trekken, maar gelukkig kunnen zwaren één ding allemaal goed en dat is heel hard trekken (nee smeerlap! Aan een ergometerstokje of riem), dus ook dit zit wel goed.

Middengroepen
De middengroep dames hebben dit jaar voor een bijzondere tactiek gekozen. Ze hebben een uiterst moderne aanpassing aan een boot gedaan, door tijdens het trainingsweekend de punt er van af te varen. Aangezien alleen ondergetekende per ongeluk een punt eraf kan varen, kan het niet anders dan dat dit een bewuste actie is geweest! Ik weet nog niet hoe, maar dit gaat sowieso de overwinning bezorgen.
De zware tweedejaars hebben een wat meer conservatieve route genomen en hebben een combinatie gemaakt van het innovatieve van onze jonge vereniging en de ervaring uit het corporale circuit. De combinatie met een van de oudste verenigingen van Nederland (Laga) zal dan ook de Amstel geselen, totdat alle vier de afstanden in de kortste tijd afgelegd zijn.
De lichten hebben een deal gesloten met het warme zuiden. Als zij het temperament op slag leveren met hun warme bloed, zorgt Orca wel voor de koelbloedigheid. Met zowel F Cool(s) als O Koel aan boord is tweetalige kilte bereikt en kan het temperament op slag in goede banen worden geleid vanaf de boegposities.

Hoofdnummers
José heeft helaas te veel vermogen voor 1 riem om te verdragen en verdeelt het dus over twee. Samen met wat bootvulling en natuurlijk een Orca stuurvrouw, gaat ze de strijd aan in het 1e divisie dames dubbelvieren veld. Als ze haar riemen niet breekt voor de finish, kan er eigenlijk vrij weinig fout gaan.
Dé Dames acht kampt dit jaar met wat blessures, dus is er weer een blik opengetrokken van andere dames die onder de 7:00 ergometeren, om de boot alsnog compleet te maken.
Natuurlijk zijn er wat spannende combinatieploegen en hebben ze in Delft en Amsterdam hun best gedaan, maar tegen het geweld van mevrouw Janssen en mevrouw Belderbos met succescoach Reinder Nijhoff valt toch zeker niks in te brengen?
Als laatste is er natuurlijk het formule 1 veld: de 1e divisie open klasse mannenacht. Na de inschrijvingen bekeken te hebben zou dit nog wel eens heel spannend kunnen worden. Gelukkig heeft de tegenstand niet begrepen wat de succesformule voor een snelle Heineken acht is en heeft niemand de formule per ongeluk gemaakt. Nu de inschrijvingen gesloten zijn kan ik met gerust hart bekend maken dat je de Heineken alleen maar kan winnen met 2 ervaren subtopper zwaren, drie sterke mannen in opkomst, 1 ex-Olympiër en 2 lichten op boeg.

Ondanks dat het een uitgemaakte zaak is, kan het toch spannend ogen. Wellicht zullen de uitslagen zelfs beweren dat het niet het geval is, maar dit is dan een foutieve interpretatie van hetgeen daadwerkelijk gebeurd, namelijk: Orca wint de Heineken!

uitslag Heineken Vierkamp
2014 H4K

Joep 2014-03-12 15:45:45
Heerlijk!
O Koel 2014-03-12 15:57:54
Gelezen met een grote glimlach Jürgen!
Leuk stuk!
Guus 2014-03-12 16:37:08
Mooi stuk Jurgen!
Nannet 2014-03-12 17:02:18
Geniaal stuk!
Julia 2014-03-12 17:15:10
Briljant :)
Os 2014-03-12 18:06:07
Jurgen, subliem!
Rob van den Heuvel 2014-03-14 07:34:57
Alle ORCA-ploegen veel succes gewenst!

En vergeet niet de HVE8+ van JASON aan te moedigen (op de Head de HVE8+ én de HVE4x+) aan te moedigen. Ik zorg wel voor ORCA-sokken of zo voor de herkenbaarheid.

HAAL DOOR!
Lisanne 2014-03-14 09:54:43
@Rob! We zullen je zeker weer aanmoedigen!
Reageren


Naar Home Geplaatst op 2014-03-24 11:44:24 door Reinder Nijhoff
Algemene Utrechtse Studenten Roeivereniging ORCA
Contactinformatie | Routebeschrijving | Problemen | Colofon
Copyright 2003 Orca's WWW werkgroep - webmaster@orcaroeien.nl
Generated at 2020-01-19 23:57:27 in: 0.066, Sql: 0.025 (25)