Competitie Roeimogelijkheden
Roeimogelijkheden
De mogelijkheden voor een competitieroeier

Het eerste jaar

Na de afroeitijd, waarin veel voor je geregeld wordt, komt het echte leven. En net zoals in het echte leven, gaat het bij Orca om keuzes maken. Wedstrijdroeien, Clubroeien of Competitieroeien? En wat verder doen in de tijd dat je lid bent? Na de afroeitijd kun je kiezen of je wilt gaan selecteren of dat je competitie wilt gaan roeien. Voor iedereen die hard wil roeien (eerstejaarsacht, clubacht of clubvier) begint na de Canal Cup de selectie.

Selecteren/ wedstrijdroeien

Gedurende de selectie wordt bekend wie Orca gaan vertegenwoordigen in de eerstejaarsachten door te gaan wedstrijdroeien. (dames, lichte mannen en zware mannen). Wedstrijdroeien is de meest fanatieke vorm van roeien.Als je eenmaal in een wedstrijdploeg zit, ga je samen met je ploeggenoten en je coaches goed leren roeien, en vooral: hard leren roeien! Want daar gaat het uiteindelijk om. Je roeit in Orca’s beste en snelste boten, maar traint ook best vaak: als eerstejaars zo’n vijf tot zes keer per week in het seizoen. Als wedstrijdroeier bouw je samen met je ploeggenoten een sterke conditie op door veel en effectief te trainen. Naast de conditionele en technische vooruitgang die je boekt als wedstrijdroeier, leer je tijdens zo’n jaartje wedstrijdroeien veel mensen kennen, zowel binnen als buiten je ploeg. Voor meer informatie over deze vorm van roeien, kan je terecht bij de wedstrijdcommissaris (wedstrijd@orcaroeien.nl) of de Commissie Hard Roeien (CHR).

Clubroeien

Als de wedstrijdacht vol is, begint de selectie voor de clubacht. Als je in de clubacht roeit, betekent het dat je wedstrijden mag starten die anderen niet mogen starten. Met name de Head en de Heineken, lange afstand wedstrijden op de Amstel, zijn berucht. Beide wedstrijden zijn een heel spektakel. Clubroeien is competitieroeien ‘met’, een echte uitdaging voor de competitieroeier die net iets meer wilt.

Is clubachtroeien niet helemaal dat wat je voor ogen ziet, dan kan je ook besluiten om te gaan clubvieren. Je start dan de gewone competitie voor eerstejaars (de NOOC) maar je hebt een heel duidelijk doel; de NOOC winnen. Een vaste coach en stuur helpen je hierbij. Heb je hier vragen over, dan kan je bij de Competitie Begeleidings Commissie (CBC) of je competitiecommissaris terecht ( competitie@orcaroeien.nl).

Competitieroeien

Alle  eerstejaars die niet besluiten te gaan selecteren, vormen hun eigen ploeg met Orcanen waarmee het klikt en die even fanatiek willen roeien. Je zult een CBC-mentor krijgen die er is voor al je vragen en helpt bij het opstellen van doelen voor het komende jaar. Als je een nieuwe ploeg gevormd hebt, kan je een mail sturen naar competitie@orcaroeien.nl. Heb je vragen, tips of suggesties die betrekking hebben op competitieroeien, neem dan contact op met de Competitie Begeleidings Commissie (CBC)

Als je kiest voor competitieroeien ga je door met roeien in een C4+ en ben je een ‘onervaren roeier’. Je traint met zo’n vier anderen die voor dat jaar hetzelfde willen als jij, meestal zo’n drie keer in de week. De winter is soms lastig, vaak kan er niet geroeid worden. Je zult met je ploeg afspreken om op anderen manieren aan je conditie te blijven werken (ergometeren, hardlopen, zwemmen, schaatsen of krachttraining). In het voorjaar begint de competitie voor onervaren eerstejaars; de NOOC. Aan deze Nederlandse competitie, die voor alle eerstejaars betaald wordt door Orca, nemen jaarlijks zo’n 280 ploegen deel, daarmee is dit verreweg de grootste bokaal die het competitieroeien kent. Deze competitie bestaat uit zes wedstrijden:

NOOC -> de bokaal voor onervaren C4 roeiers

De inhoud van dit kopje is onder constructie. Voor meer informatie kun je mailen naar competitie@orcaroeien.n

Het tweede jaar

Na je eerste jaar heet je officieel een ‘ervaren’ roeier. Je krijgt nu opnieuw de keuze of je wilt gaan selecteren of niet. Kies je ervoor om competitieroeier te blijven dan zal je nu in een gladde-vier gaan roeien. Hier zal je ook wedstrijden in starten natuurlijk! Er zijn ook dit jaar nog steeds erg veel goede en uitdagende competitie-wedstrijden. Het meest voor de hand liggend is de Vlietbokaal. De inschrijfgelden voor de wedstrijden, moet je dit jaar zelf betalen. Deze bokaal, georganiseerd door Asopos, bestaat uit de volgende 6 wedstrijden:

Vlietbokaal -> de bokaal voor ouderejaars gladde vier - roeiers

Naam

Locatie

Afstand

Gyas-Hunze

Gyas, Groningen

2800 m

Skollcup

Skoll, Amsterdam

2000 m

Peil

Proteus-Eretes, Delft

4500 m

EDR

Euros, Enschede

1500 m + 450 m

Asopos Driekamp

Asopos, Leiden

250, 500 en 1500 m

Orca competitie slotwedstrijden

Orca, Utrecht

2000 m

Mocht deze bokaal je niet aanspreken dan zijn er veel alternatieven denkbaar, het scullen (in de skiff, dubbeltwee etc.) en het achten bijvoorbeeld. Neem eens een kijkje op nooc.nl voor een overzicht van de bokalen.

Het derde jaar en daarna
Ook nu kun je besluiten alsnog te gaan selecteren. Blijf je competitieroeien, dan blijft de gladde vier de belangrijkste boot en ligt de vlietbokaal nog steeds erg voor de hand. Dit jaar is echter ook bij uitstek geschikt om verder te kijken: skiffen, dubbeltweeën en 2-zonderen bijvoorbeeld. Ben je namelijk op een gegeven moment uitgekeken op de gladde vier, dan kun je op zoek naar mensen die met jou weer een nieuw avontuur aan willen gaan.

Coachen
Naast het roeien is coachen een vanzelfsprekende activiteit op Orca. Hier is dan ook goede begeleiding voor binnen Orca. Zo worden er voor zowel competitiecoaches als wedstrijdcoaches coachcursussen georganiseerd en is het mogelijk om als competitiecoach mee te fietsen met wedstrijdcoaches. Zo leer je de kneepjes van het vak. Verder kan je als competitiecoach ook altijd een wedstrijdcoach vragen mee te fietsen.

Coachen kan al vanaf je eerste jaar, maar vanaf je tweede jaar kun je ook de ervaring van het zelf roeien toepassen. Schrik er niet voor terug als het coachen zo belangrijk voor je wordt dat je het roeien er voor op wil geven. Dat kan, dat mag en dat is zelfs goed. Coachen is een minder sportieve, maar niet minder uitdagende hobby (en je kunt er zelfs je beroep van maken, wat met roeien niet snel zal lukken).

Commissies
Naast de twee belangrijkste activiteiten, roeien en coachen, kun je ook op andere manieren met Orca bezig zijn. Commissiewerk is ‘weer eens wat anders’, uitdagend en nodig om Orca te laten zijn wat ze is. Bovendien steek je er meestal veel van op, vaak zelfs zoveel dat je er later wat aan hebt.

Zoals je ziet zal je steeds moeten nadenken over wat je wilt. Praat daar veel over met mensen. Zoek voor jezelf een uitdaging, met ploeggenoten (of medecoaches) die dat ook willen. Op zo’n manier ben je het meest zeker van een leuke tijd op Orca.

Geplaatst op 2003-07-25 12:39:03 door Reinder Nijhoff
Algemene Utrechtse Studenten Roeivereniging ORCA
Contactinformatie | Routebeschrijving | Problemen | Colofon
Copyright 2003 Orca's WWW werkgroep - webmaster@orcaroeien.nl
Generated at 2020-07-13 23:55:42 in: 0.034, Sql: 0.010 (10)