Wedstrijd
| Bibliotheek | Blikkenlijst | Ergometers afschrijven | Ergotoptijden | Kalender | Meest gestelde vragen | Ploegen | Profcoach | Recordlijst | RTC | Uitslagen | Wedstrijdvloot
Wedstrijdroeien
Haal jij de top?
Tijdens de afroeitijd zul je een eerste kennismaking met ORCA krijgen. Je roeit een aantal keren per week, je leert de vereniging kennen en je krijgt tijd om te beslissen of roeien jouw sport is.

Vervolgens kies je om wedstrijd te gaan roeien. Wat is daar zo bijzonder aan? Op sportief gebied biedt het je de mogelijkheid om in korte tijd een relatief hoog niveau te halen. Na de afroeitijd begin je ongeveer vijf keer per week te trainen. Dat zal in het begin niet meevallen, maar naarmate je conditie groeit wen je aan een ‘nieuwe’ manier van leven.

Tot de kerst zullen de trainingen in het teken staan van het leren roeien en van het opbouwen van je conditie. Ook zal er in die periode een indeling in ploegen gemaakt worden. De voorkeur daarbij is dat je in je eerste wedstrijdjaar in de acht vaart. Na de jaarwisseling ga je iets vaker trainen, zo’n zes tot zeven keer per week. Het wedstrijdseizoen komt al snel dichtbij en de trainingen worden daar natuurlijk bij aangepast. Nog steeds is er veel aandacht voor de roeitechniek, maar, nu zal ook steeds vaker de vertaling naar snelheid gemaakt gaan worden. Tijdens de trainingen wordt geklokt hoe snel het allemaal gaat en als het goed is, ga je steeds sneller over het water! Ook het krijgen van uithoudingsvermogen is in deze periode een hoofddoel. Waarom, omdat de eerste wedstrijden lange afstanden wedstrijden zijn.

Het is nu eind maart en het gaat beginnen, je gaat je meten met de rest van roeiend Nederland. Het seizoen begint voor eerstejaars traditiegetrouw met de Heineken 4-kamp. Dit is een wedstrijd op de Amstel (in Amsterdam) over vier verschillende afstanden. Op zaterdag vaar je eerst 2500 meter en daarna een korte sprint van 250 meter. Op zondag volgt er een 750 meter en daarna de afsluitende 5000 meter. Inderdaad, afgekeken van de schaats 4-kamp. Een week later ga je weer naar Amsterdam. Dit keer voor de Head of the River. Je vaart van Ouderkerk a/d Amstel naar hartje Amsterdam (dames 5.5 km, heren 8 km) en je kijkt je ogen uit want iedere acht die varen kan doet mee.

Na deze ouverture begint het echte werk, de 2 km wedstrijden. Net zolang als bijvoorbeeld op de olympische spelen. Je gaat nog gerichter trainen, want nu gaat het erom. Het accent in de trainingen gaat nu naar het bereiken van een zo hoog mogelijke snelheid en een zo perfect mogelijke techniek.

Vanaf eind april tot begin juli is er elke veertien dagen een wedstrijdweekend. Je strijdt daar tegen andere eerstejaars-ploegen en als je goed bent, en dat ben je natuurlijk, roei je al snel tegen roeiers die al wat langer bezig zijn. Aan het einde van het seizoen heb je als het allemaal naar wens is gegaan wat overwinningen geboekt. Daarnaast heb je ook een sportiever lichaam gekregen en een seizoen lang zeer intensief met een groep mensen opgetrokken. Vaak blijven dat vrienden voor het leven.

Waarom zou jij dat nu bij ORCA gaan doen? Daar zijn een aantal goede redenen voor. Allereerst denken wij natuurlijk dat we een goede vereniging zijn die je veel te bieden heeft.

Ja, dat zegt iedereen denk je dan. Waar blijkt dat dan uit? In de eerste plaats uit het feit dat een flink aantal roeiers die de afgelopen jaren Nederland op Wereldkampioenschappen hebben vertegenwoordigd hun eerste roeihalen bij ORCA hebben gemaakt.

In de tweede plaats uit het feit dat ORCA speciaal voor de eerstejaars groep een trainingscoördinator in dienst heeft genomen. Hij besteedt zo’n 15 uur per week aan jullie. Zo af en toe geeft hij zelf trainingen, maar de meeste tijd gaat naar het begeleiden van de coaches die het eigenlijke werk doen. Dat zijn er per eerstejaars ploeg twee of drie. Je coach heeft zelf geroeid en daarbij een zeker niveau gehaald. Zij of hij weet dus hoe het is. Daarnaast heeft je coach cursussen gevolgd en vaak heeft zeker een van je coaches ook al heel wat jaren ervaring.

In de derde plaats uit de structuur die om het hele wedstrijdroeien is gezet. Er is bijvoorbeeld een vaste fysiotherapeut voor het geval je eens een blessure zou krijgen en ook voor de trainingen die niet in de boot plaatsvinden zijn vaste trainers en faciliteiten.

Ook is er regelmatig overleg tussen coaches en bestuur en lopen er een aantal zeer ervaren coaches rond die de toppers begeleiden, maar die ook open staan voor de eerstejaars.

In de vierde plaats uit het materiaal waarin je gaat roeien. ORCA heeft voor iedere ploeg eigen boten van een goede kwaliteit. Deze worden geregeld onderhouden door vakkundige leden en volgens een vast plan periodiek vervangen.

Het bovenstaande is wat je in je eerste wedstrijdjaar kunt verwachten. Wij doen er veel voor om er voor te zorgen dat jij succes hebt. Natuurlijk moet je het belangrijkste nog steeds zelf doen, namelijk je best.

Na het eerste jaar is het natuurlijk niet afgelopen. Het is onze bedoeling dat het eerste jaar zo leuk en succesvol is dat je meer wilt. Je komt dan in een iets andere structuur terecht waarbij

we nog meer gaan kijken naar individuele mogelijkheden.De structuur is nu zo dat er drie groepen zijn: zware heren, lichte heren (tot 72.5 kg) en dames. Het seizoen begin je in een van de groepen en op basis van jouw kwaliteiten wordt er gekeken wat het beste is.

Zo zijn er voorbeelden van roeiers die al in hun tweede roei-jaar zo goed bleken te zijn dat ze in de nationale selectie terecht kwamen en naar de WK gingen. Dat soort roeiers horen thuis in wat wij de topgroep noemen. Maar ook als je niet meteen dat niveau hebt, is er alle reden om door te gaan. Op nationaal niveau zijn er voldoende uitdagingen. Je komt dan terecht in wat wij de piramide noemen. Het eerste jaar maakt daar ook al deel van uit. Het doel voor deze groep is om binnen twee of drie jaar zo te roeien dat je meedoet voor de prijzen op het hoogste nationale niveau. Daarna kan de wereld trouwens nog steeds voor je opengaan, want wegen zullen wij niet snel afsnijden.

De begeleiding is nu zo dat ieder van de drie groepen een coördinator heeft (op dit moment een van de meest ervaren coaches binnen die groep) en dat er daarnaast per ploeg een of twee coaches de dagelijkse coaching verzorgen. Uiteraard zijn ook nu de medische begeleiding en het materiaal goed verzorgd.

Je ziet, de weg ligt er. Je hoeft hem alleen op te gaan en te bewandelen. Als je er de kwaliteiten voor hebt, kun jij zoals veel Orcanen voor jou binnen niet al te lange tijd het oranje in een boot verdedigen!

René Almekinders, wedstrijdcoach

Geplaatst op 2003-07-01 09:48:51 door Reinder Nijhoff
Algemene Utrechtse Studenten Roeivereniging ORCA
Contactinformatie | Routebeschrijving | Problemen | Colofon
Copyright 2003 Orca's WWW werkgroep - webmaster@orcaroeien.nl
Generated at 2020-07-13 23:52:09 in: 0.034, Sql: 0.010 (10)