Wedstrijd Meest gestelde vragen
Meest gestelde vragen
De tien meest gestelde vragen over wedstrijdroeien
>1) Wat houdt wedstrijdroeien nou precies in?
2) Is het wedstrijdroeien wel met mn studie en mn sociale leven te combineren?
3) Hoe vaak moet je trainen als je je eerste jaar gaat wedstrijdroeien?
4) In wat voor boot kom je terecht als je gaat wedstrijdroeien?
5) Hoe zit dat nou met zwaar en licht roeien als je gaat wedstrijdroeien?
6) Hoe kom je in zon wedstrijdploeg terecht?
7) Wat gebeurt er als je wordt uitgeselecteerd?
8) Mag je echt niet meer roken en drinken als je gaat wedstrijdroeien?
9) Wanneer en hoe vaak heb je wedstrijden als wedstrijdroeier?
10) Kun je na een jaar competitieroeien ook nog gaan wedstrijdroeien?

1) Wat houdt wedstrijdroeien nou precies in?
Wedstrijdroeien is de meest fanatieke vorm van roeien. Elk jaar worden er drie eerstejaars wedstrijdploegen geformeerd: een damesploeg, een lichte herenploeg en een zware herenploeg. Als je eenmaal in zon wedstrijdploeg zit ga je samen met je ploeggenoten en je coaches goed leren roeien, en vooral: hard leren roeien! Want daar gaat het uiteindelijk om. Je roeit in Orcas beste en snelste boten, maar traint ook best vaak: als eerstejaars zon vijf tot zes keer per week in het seizoen. Als wedstrijdroeier bouw je samen met je ploeggenoten een sterke conditie op door veel en effectief te trainen. Naast de conditionele en technische vooruitgang die je boekt als wedstrijdroeier, leer je tijdens zon jaartje wedstrijdroeien veel mensen kennen, zowel binnen als buiten je ploeg.

2) Is het wedstrijdroeien wel met mn studie en mn sociale leven te combineren?
Ja. Wedstrijdroeien is zeker te combineren met je studie en je sociale leven. De meeste wedstrijdroeiers ervaren het wedstrijdroeien als een vorm van leven waarbij je een ijzersterke zelfdiscipline opbouwt: omdat je vrij vaak moet trainen kun je het bijvoorbeeld niet veroorloven uren voor de televisie te hangen. Je leert effectief om te gaan met je tijd en je voelt je natuurlijk erg fit door de goede conditie die je opbouwt.

3) Hoe vaak moet je trainen als je je eerste jaar gaat wedstrijdroeien?
Waarschijnlijk roei je nu als afroeier twee of drie keer per week. Na de afroeiperiode zul je -als je voor de Asopos-wedstrijd gaat trainen- in ieder geval drie keer per week trainen. Tijdens de selectie zal het aantal trainingen worden opgebouwd van ongeveer drie trainingen per week in november tot vier of vijf trainingen per week in december. Uiteindelijk roei je rond februari zon zes keer per week.

4) In wat voor boot kom je terecht als je gaat wedstrijdroeien?
Als je gaat wedstrijdroeien kom je waarschijnlijk in een acht terecht, soms in een vier. Meestal zijn er bij Orca zoveel mensen die willen wedstrijdroeien dat de beste acht uit die groep geselecteerd wordt en in een acht gaat trainen. Soms ook zijn het er zoveel dat er een acht en een vier gemaakt kan worden. Soms zijn er ook te weinig goede roeiers voor een acht, dan wordt er alleen een vier gemaakt.

5) Hoe zit dat nou met zwaar en licht roeien als je gaat wedstrijdroeien?
Bij de dames bestaat er in het eerste wedstrijdjaar geen onderscheid tussen lichte en zware dames: alle dames worden op n hoop gegooid en daaruit wordt de wedstrijdploeg geformeerd. Dat ligt anders bij de heren: daar wordt wl onderscheid gemaakt tussen lichte en zware roeiers. Meestal wordt de grens tussen licht en zwaar gelegd bij 75 kilo: weeg je 75 kilo of minder, dan ben je een lichte roeier, weeg je zwaarder dan ben je waarschijnlijk zwaar.

6) Hoe kom je in zon wedstrijdploeg terecht?
Als je wil gaan wedstrijdroeien dan ga je n de afroeiperiode meedoen aan de Asopos-periode. Je traint dan in een nieuwe ploeg, met nieuwe coaches (dit wordt allemaal voor je geregeld door de ARCO) voor de Asopos-wedstrijd op de enige echte Bosbaan in Amsterdam. Deze wedstrijd vindt plaats op 10 en 11 november. Tijdens deze periode kun je al meedraaien in de selectie. Je krijgt dan naast je training met je Asoposploegje extra trainingen van de eerstejaarwedstrijdcoaches, die waarschijnlijk in een acht plaats zullen vinden.

Na de Asoposwedstrijd kan je alsnog instromen in de selectie.Tijdens die selectie roei je samen met de andere mensen die willen gaan wedstrijdroeien. Je wordt gecoacht door de mensen die ook de uiteindelijke wedstrijdploeg gaan coachen. Die coaches nemen een aantal weken de tijd om te beslissen wie er wel en niet in die wedstrijdploeg mag gaan roeien. Zo rond de Kerst wordt de definitieve samenstelling van de wedstrijdploeg duidelijk.

7) Wat gebeurt er als je wordt uitgeselecteerd?
Als je hebt besloten te willen wedstrijdroeien, maar je zit uiteindelijk niet in de wedstrijdploeg, dan kun je nog steeds in een ploeg gaan competitieroeien. Meestal vormen de uitgeselecteerden samen een ploeg en wordt er ook een coach voor je geregeld.

8) Mag je echt niet meer roken en drinken als je gaat wedstrijdroeien?

Ja en nee. Dat wil zeggen: vanaf een bepaalde datum (ergens in februari) mag je niet meer roken. Het zou namelijk stom zijn om bijna elke dag bezig te zijn met conditie-opbouw, om die vervolgens met een paar sigaretten weer af te breken. Een beetje drinken mag best en uitgaan ook: als je de volgende training maar weer fit bent. Dat is je eigen verantwoordelijkheid.

9) Wanneer en hoe vaak heb je wedstrijden als wedstrijdroeier?
De wedstrijden voor wedstrijdroeiers beginnen in maart met de Winterwedstrijd in Delft, daarna het vierkamp-weekend (de Heineken) en een lange-afstandswedstrijd (de Head of the River). Beiden vinden plaats op de Amstel. Daarna heb je weer een maandje geen wedstrijden: tijd om je met je ploeg voor te bereiden op het twee-kilometer-seizoen. Dat seizoen begint het laatste weekend van april met de Varsity en eindigt in de laatste weken van juni (ongeveer). Gedurende die twee maanden heb je elke twee weken een heel weekend wedstrijden. Deze wedstrijden spelen zich af op de drie roeibanen die Nederland heeft: de Bosbaan in Amsterdam, de roeibaan in Tilburg en de roeibaan in Harkstede (bij Groningen).

10) Kun je na een jaar competitieroeien ook nog gaan wedstrijdroeien?
Ja, dat kan. Je kunt er voor kiezen eerst te bekijken hoe je studie loopt en of je het naar je zin hebt in Utrecht en bij Orca. Eventueel kun je dan het volgend jaar ervoor kiezen te gaan wedstrijdroeien: je komt dan in een ploeg met eerstejaars. Mocht je dit willen gaan doen: zorg er dan voor dat je in je competitiejaar een goede coach hebt zodat je het volgende jaar inderdaad nog in een wedstrijdploeg past. Veel mensen die competitie geroeid hebben voordat ze besloten te gaan wedstrijdroeien zeggen achteraf dat ze er spijt van hebben dat ze niet direct met wedstrijdroeien begonnen zijn omdat ze dat dan een jaar langer hadden kunnen doen. Die keuze is natuurlijk geheel aan jou, maar denk er goed over na.

Geplaatst op 2003-07-25 12:38:31 door Reinder Nijhoff
Algemene Utrechtse Studenten Roeivereniging ORCA
Contactinformatie | Routebeschrijving | Problemen | Colofon
Copyright 2003 Orca's WWW werkgroep - webmaster@orcaroeien.nl
Generated at 2020-07-07 10:47:56 in: 0.034, Sql: 0.010 (10)